1. Test Paper :3 Paper Type

1. Test Paper :3
Paper Type
: Whole Testpaper
Test Date
: 15 January 2010
Posted By
: Admin
1)APTITUDE TEST:
Questions = 55 ; time limit = 60 minutes…along with that an essay to write in
the same sheet in another 10 minutes. No sectional cut off , no negative marking
. Offline (paper & pen) test
Directions for Questions 1-3 : Choose the option which will correctly fill the b
lank.
1. I will be here__________- Thursday and Friday.
A.
During
B.
for
C.
until
D.
after
Ans: A
2. I have been here______ three years
A.
since
B.
from
C.
for
D.
none of the above
Ans: C
3. The sun rose______the horizon.
A.
below
B.
over
C.
in
D.
above
Ans: D
Directions for Questions 4-6 : Choose the word nearest in meaning to the word in
ITALICS from the given options.
4. Now the fury of the demonstrators turned against the machines.
A.
Range
B.
Acrimony
C.
Asperity
D.
Passion
Ans: A
5. Malice is a feeling that we should always avoid.
A.
Spite
B.
Envy
C.
Hatred
D.
Cruelty
Ans: A
6. He was punished for shirking his official work
A.
Delegating
B.
Slowing
C.
avoiding
D.
Postponding
Ans: C
Directions for Questions 7-10: Choose the answer option which will correctly fil
l the blank.
7. Seiko is______ practicing Buddhist
A.
an
B.
the
C.
a
D.
none of these
Ans:C
8.___________ awards ceremony at Kremlin would not normally have attracted so m
uch attention .
A.
A
B.
An
C.
The
D.
All the above
Ans: B
9.He spilled___________ milk all over the floor
A.
A
B.
An
C.
The
D.
none of these
10. I saw_________ movie last night._____ movie was entertaining.
A.
the,A
B.
A,the
C.
An,A
D.
the,the
Directions for Questions 11-14: Read the passage and answer the questions that f
ollow on the basis of the information provided in the passage.
Disequilibrium at the interface of water and air is a factor on which the transf
er of heat and water vapor from the ocean to the air depends. The air within abo
ut a millimeter of the water is almost saturated with water vapor and the temper
ature of the air is close to that of the surface water. Irrespective of how smal
l these differences might be, they are crucial, and the disequilibrium is mainta
ined by air near the surface mixing with air higher up, which is typically appre
ciably cooler and lower in water vapor content. The turbulence, which takes its
energy from the wind mixes the air. As the speed of wind increases, so does the
turbulence, and consequently the rate of heat and moisture transfer. We can arri
ve at a detailed understanding of this phenomenon after further study. The trans
fer of momentum from wind to water, which occurs when waves are formed is an int
eracting-and complicated phenomenon. When waves are made by the wind, it transfe
rs important amounts of energy-energy, which is consequently not available for t
he production of turbulence.
11. This passage principally intends to:
A.
resolve a controversy
B.
attempt a description of a phenomenon
C.
sketch a theory
D.
reinforce certain research findings
E.
tabulate various observations
Answer : B
12. The wind over the ocean usually does which of the following according to th
e given passage?
I. Leads to cool, dry air coming in proximity with the ocean surface.
II. Maintains a steady rate of heat and moisture transfer between the ocean and
the air.
III. Results in frequent changes in the ocean surface temperature.
A.
I only
B.
II only
C.
I and II only
D.
II and III only
E.
I, II, and III
Answer : A
13. According to the author the present knowledge regarding heat and moisture t
ransfer from the ocean to air as
A.
revolutionary
B.
inconsequential
C.
outdated
D.
derivative
E.
incomplete
Answer : E
14. According to the given passage, in case the wind was to decrease until ther
e was no wind at all, which of the following would occur?
A.
The air, which is closest to the ocean surface would get saturated with w
ater vapor.
B.
The water would be cooler than the air closest to the ocean surface.
C.
There would be a decrease in the amount of moisture in the air closest to
the ocean surface.
D.
There would be an increase in the rate of heat and moisture transfer.
E.
The temperature of the air closest to the ocean and that of the air high
er up would be the same.
Answer : A
Directions for Questions 15-20: Read the passage and answer the questions that f
ollow on the basis of the information provided in the passage.
Roger Rosenblatt’s book Black Fiction, manages to alter the approach taken in ma
ny previous studies by making an attempt to apply literary rather than sociopoli
tical criteria to its subject. Rosenblatt points out that criticism of Black wri
ting has very often served as a pretext for an expounding on Black history. The
recent work of Addison Gayle’s passes a judgement on the value of Black fiction
by clearly political standards, rating each work according to the ideas of Black
identity, which it propounds.
Though fiction results from political circumstances, its author react not in ide
ological ways to those circumstances, and talking about novels and stories prima
rily as instruments of ideology circumvents much of the fictional enterprise. Af
finities and connections are revealed in the works of Black fiction in Rosenblat
t’s literary analysis; these affinities and connections have been overlooked and
ignored by solely political studies.
The writing of acceptable criticism of Black fiction, however, presumes giving s
atisfactory answers to a quite a few questions. The most important of all, is th
ere a sufficient reason, apart from the racial identity of the authors, for the
grouping together of Black authors? Secondly, what is the distinction of Black f
iction from other modern fiction with which it is largely contemporaneous? In th
e work Rosenblatt demonstrates that Black fiction is a distinct body of writing,
which has an identifiable, coherent literary tradition. He highlights recurring
concerns and designs, which are independent of chronology in Black fiction writ
ten over the past eighty years. These concerns and designs are thematic, and the
y come form the central fact of the predominant white culture, where the Black c
haracters in the novel are situated irrespective of whether they attempt to conf
orm to that culture or they rebel against it.
Rosenblatt’s work does leave certain aesthetic questions open. His thematic anal
ysis allows considerable objectivity; he even clearly states that he does not in
tend to judge the merit of the various works yet his reluctance seems misplaced,
especially since an attempt to appraise might have led to interesting results.
For example, certain novels have an appearance of structural diffusion. Is this
a defeat, or are the authors working out of, or attempting to forge, a different
kind of aesthetic? Apart from this, the style of certain Black novels, like Jea
n Toomer’s Cane, verges on expressionism or surrealism; does this technique prov
ide a counterpoint to the prevalent theme that portrays the fate against which B
lack heroes are pitted, a theme usually conveyed by more naturalistic modes of e
xpressions?
Irrespective of such omissions, what Rosenblatt talks about in his work makes fo
r an astute and worthwhile study. His book very effectively surveys a variety of
novels, highlighting certain fascinating and little-known works like James Weld
on Johnson’s Autobiography of an Ex-Coloured Man. Black Fiction is tightly const
ructed, and levelheaded and penetrating criticism is exemplified in its forthrig
ht and lucid style.
15. The author of the passage raises and objection to criticism of Black fictio
n like that by Addison Gayle as it:
A.
Highlights only the purely literary aspects of such works
B.
Misconceive the ideological content of such fiction
C.
Miscalculate the notions of Black identity presented in such fiction
D.
Replaces political for literary criteria in evaluating such fiction
E.
Disregards the reciprocation between Black history and Black identity ex
hibited in such fiction.
Answer : D
16. The primary concern of the author in the above passage is:
A.
Reviewing the validity of a work of criticism
B.
Comparing various critical approaches to a subject
C.
Talking of the limitations of a particular kind of criticism
D.
Recapitulation of the major points in a work of criticism
E.
Illustrating the theoretical background of a certain kind of criticism.
Answer : A
17. The author is of the opinion that Black Fiction would have been improved ha
d Rosenblatt:
A.
Undertaken a more careful evaluation of the ideological and historical as
pects of Black Fiction
B.
Been more objective in his approach to novels and stories by Black author
sC.
Attempted a more detailed exploration of the recurring themes in Black fi
ction throughout its history
D.
Established a basis for placing Black fiction within its own unique liter
ary tradition
E.
Calculated the relative literary merit of the novels he analyzed themati
cally.
Answer : E
18. Rosenblatt’s discussion of Black Fiction is :
A.
Pedantic and contentious
B.
Critical but admiring
C.
Ironic and deprecating
D.
Argumentative but unfocused
E.
Stilted and insincere.
Answer : B
19. According to the given passage the author would be LEAST likely to approve
of which among the following?
A.
Analyzing the influence of political events on the personal ideology of B
lack writers
B.
Attempting a critical study, which applies sociopolitical criteria to the
autobiographies of Black authors
C.
A literary study of Black poetry that appraises the merits of poems accor
ding to the political acceptability of their themes
D.
Studying the growth of a distinct Black literary tradition within the con
text of Black history
E.
Undertaking a literary study, which attempts to isolate aesthetic qualit
ies unique to Black fiction.
Answer : C
20. From the following options, which does the author not make use of while dis
cussing Black Fiction?
A.
Rhetorical questions
B.
Specific examples
C.
Comparison and contrast
D.
Definition of terms
E.
Personal opinion.
Answer : D
Section 2 -Analytical Ability
No. of Questions: 20
Duration in Minutes: 20
21. 10 men can complete a piece of work in 15 days and 15 women can complete the
same work in 12 days. If all
the 10 men and 15 women work together , in how many days will the work g
et completed?
A.
6
B.
6 1/3
C.
6 2/3
D.
7 2/3
Ans: C
22. if Kamal says ,” Ravi’s mother is the only daughter of my mother”, how is K
amal related to Ravi ?
A.
grandfather
B.
father
C.
brother
D.
none of these
Ans: D
23. If Ramola ranks 14th in a class of 26, what is her rank from the last?
A. 13
B. 14
C. 15
D. 12
Ans: A
24. If Kalpana remembers that her mother’s birthday is after 11th August but bef
ore 15th August and her brother
Ramesh remembers that the birthday is before 20th August but after 13th
August. If both of them are correct,
when does the birthday of their mother fall?
A. 14th August
B. 15th August
C. 13th August
D. 16th August
Ans: A
25. A fort has enough food for 45 days for 175 soldiers. If after 15 days 100 so
ldiers leave the fort, for how many
more days the food will last?
A. 60
B. 70
C. 80
D. 75
Ans: B
26. The price of petrol is increased by 10%. By how much percent the consumption
be reduced so that the
expenditure remains the same?
A. 8.5
B. 7
C. 10
D. 9
Ans:D
27 A train 120 meters long passes an electric pole in 12 seconds and another tra
in of same length traveling in
opposite direction in 8 seconds. The speed of the second train is
A. 60 Km
B. 66 Km
C. 72 Km
D. 80 Km
Ans: C
28.A person travels through 5 cities – A, B, C, D, E. Cities E is 2 km west of D
. D is 3 km north-east of A. C is 5
km north of B and 4 km west of A. If this person visits these citiesin the
sequence B – C – A – E – D, what is
the effective distance between cities B and D?
1.
13 km
2.
9 km
3.
10 km
4.
11 km
Ans: A
29. Two identical taps fill 2/5 of a tank in 20 minutes. When one of the taps go
es dry in how many minutes will the
remaining one tap fill the rest of the tank ?
A.
5 minutes
B.
10 minutes
C.
15 minutes
D.
20 minutes
E.
None of the above
Ans : C
30. If r = (3p + q)/2 and s = p – q, for which of the following values of p woul
d r2 = s2?
A.
1q/5
B.
10 – 3q/2
C.
q-1
D.
3q
E.
9q/2 – 9
Ans : A
Direction(31-34): In each question below are given three statement followed by 4
conclusions-I,II,III and IV. You have to take the given statements to be true e
ven if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the concl
usion and then decide which of the given conclusions logically follows from the
given statements disregarding commonly known facts.
31. Statements
Some books are pens.
all pens are chairs
some chairs are tables
Conclusions
I.
some books are chairs
II.
Some chairs are books
III.
all tables are chairs
IV.
Some tables are chairs
A.
All follow
B.
Only I,II, and III follow
C.
Only I,II, and IV follow
D.
Only I,III, and IV follow
Ans: C
32. Statements
All cars are jeeps
All jeeps are buses
All buses are trucks
Conclusions
I.
All trucks are buses
II.
All buses are jeeps
III.
All jeeps are cars
IV.
All cars are trucks
A.
None follows
B.
all follow
C
.
Only III and IV follow
D.
Only IV follow
Ans: D
33. Statements
Some trees are flowers
Some flowers are pencils
Some pencils are tables
Conclusions
I.
Some table
s are flowers
II.
Some pencils
are trees
III.
Some tables a
re trees
IV.
Some trees are
pencils
A.
All follow
B.
Only I and III follow
C.
Only IIand IV follow
D.
None follows
Ans: D
34. Statement
All towns are villages
No village is forest
Some forests are rivers
Conclusions
I.
Some fores
ts are villages
II.
Some forests
are not villages
III.
Some rivers a
re not towns
IV.
All villages ar
e town
A.
all follow
B.
Only either I or II follow
C.
Only either I or II or III follow
D.
none of these
Ans: D
35. A rectangular tank 10″ by 8″ by 4″ is filled with water. If all of the water
is to be transferred to cube-shaped
tanks, each one 3 inches on a side, how many of these smaller tanks are ne
eded?
A.
9
B.
12
C.
16
D.
21
E.
39
Ans : B
36. The average weight of a class of 24 students is 36 years. When the weight of
the teacher is also included, the
average weight increases by 1kg. What is the weight of the teacher?
A.
60 kgs
B.
61 kgs
C.
37 kgs
D.
None of these
Ans : B
37. The proportion of milk and water in 3 samples is 2:1, 3:2 and 5:3. A mixture
comprising of equal quantities of
all 3 samples is made. The proportion of milk and water in the mixture is
A.
2:1
B.
5:1
C.
99:61
D.
227:133
Ans : D
38. A 20 litre mixture of milk and water contains milk and water in the ratio 3
: 2. 10 litres of the mixture is removed
and replaced with pure milk and the operation is repeated once more. At th
e end of the two removal and
replacement, what is the ratio of milk and water in the resultant mixture
?A.
17 : 3
B.
9:1
C.
3 : 17
D.
5:3
Ans : B
39. A team of 8 students goes on an excursion, in two cars, of which one can sea
t 5 and the other only 4. In how
many ways can they travel?
A.
9
B.
26
C.
126
D.
3920
Ans : C
40. One year payment to the servant is Rs. 200 plus one shirt. The servant leave
s after 9 months and recieves Rs.
120 and a shirt.Then find the price of the shirt.
A.
Rs. 80
B.
Rs. 100
C.
Rs. 120
D.
Cannot be determined
Ans :C
Directions for Questions 41-45: Follow the directions given below to answer the
questions that follow. Your answer for each question below would be: A, if ALL T
HREE items given in the question are exactly ALIKE. B, if only the FIRST and SEC
OND items are exactly ALIKE. C, if only the FIRST and THIRD items are exactly AL
IKE. D, if only the SECOND and THIRD items are exactly ALIKE. E, if ALL THREE it
ems are DIFFERENT.
41)LLMLLLKLMPUU, LLMLLLKLMPUU, LLMLLLKLMPUU
A) A
B)B
C)C
D)D
E)EAns: A
42) 0452-9858762, 0452-9858762, 0452-9858762
A) A
B) B
C) C
D) D
E) E
Ans: A
43) NIINIININN, NIININNINN ,NIINIININN
A) A
B)B
C)C
D)D
E)E
Ans:C
44) 4665.8009291, 4665.7999291, 4665.8009291
A) A
B) B
C)C
D)D
E)E
Ans:C
45)808088080.8080, 808008080.8080, 808088080.8080
A) A
B)B
C)C
D)D
E)EAns:C
46) If * stands for /, / stands for -,+ stands for * and -stands for +, then 9/8
*7+5-10=?
A) 13.3
B) 10.8
C) 10.7
D) 11.4
47) If* stands for /, / stands for -,+ stands for * and -stands for +, then 9/15
*9+2-9=?
A) 14.7
B) 15.3
C) 14.1
D) 16.2
48) If * stands for /, / stands for -, + stands for * and – stands for +, then w
hich of the following is TRUE?
A) 36/12*4+50-8 =-106
B) 12*8/4+50-8 =45.5
C) 36*4/12+36-8 = 4.7
D) 8*36/4+50-8 = 300
49. If x, y, and z are consecutive negative integers, and if x > y > z, which of
the following must be a positive odd integer?
A.
xyz
B.
(x – y) (y – z)
C.
x – yz
D.
x(y + z)
E.
x+y+z
Ans : B
50. The average age of a group of 12 students is 20years. If 4 more students jo
in the group, the average age increases by 1 year. The average age of the new st
udents is
A.
24
B.
26
C.
23
D.
22
Ans : A
Directions for Questions 51-55: Nine individuals – Z, Y, X, W, V, U, T, S and R
– are the only candidates, who can serve on three committees– A, B and C, and e
ach candidate should serve on exactly one of the committees.Committee A should c
onsist of exactly one member more than committee B.
It is possible that there are no members of committee C.
Among Z, Y and X none can serve on committee A.
Among W, V and U none can serve on committee G.
Among T, S and R none can serve on committee C.
51. In case T and Z are the individuals serving on committee B, how many of the
nine individuals should serve on committee C?
A.
3
B.
4
C.
5
D.
6
E.
7
Ans : B
52. Of the nine individuals, the largest number that can serve together on comm
ittee C is
A.
9
B.
8
C.
7
D.
6
E.
5
Ans : D
53. In case R is the only individual serving on committee B, which among the fo
llowing should serve on committee A?
A.
W and S
B.
V and U
C.
V and T
D.
U and S
E.
T and S
Ans : E
54. In case any of the nine individuals serves on committee C, which among the
following should be the candidate to serve on committee A?
A.
Z
B.
Y
C.
W
D.
T
E.
S
Ans : C
55. In case T, S and X are the only individuals serving on committee B, the tot
al membership of committee C should be:

A.
Z and Y
B.
Z and W
C.
Y and V
D.
Y and U
E.
X and V
Ans : A